Slik blir du gynekolog

Har du en lidenskap for kvinnehelse? Ønsker du et givende yrke hvor du får jobbe med mennesker? Bli gynekolog – les mer om yrket og hvordan du blir gynekolog her!

Med et økt fokus og behov for spesialistkunnskap innen kvinnehelse, er gynekologyrket både utfordrende og betydningsfullt. Som gynekolog får du muligheten til å spille en viktig rolle i kvinners liv gjennom alle livets faser. Du kan også bidra til å enorm glede ved å hjelpe ufrivillige barnløse par med å oppnå sin største drøm. 

Hva gjør en gynekolog? 

Gynekologi betyr læren om kvinner. Gynekologer er leger med spesialisering i kvinnesykdommer og fødselshjelp, hvilket innebærer spesialistkunnskap om kvinners underliv og sykdommer i forbindelse med svangerskap og fødsel. Som gynekolog vil du møte et bredt spekter av mennesker, alt fra ungdom som er i sitt første møte med seksualitet til eldre kvinner som opplever utfordringer eller sykdom. Du vil arbeide med forebygging, diagnostisering og behandling av tilstander og sykdommer tilknyttet kvinners reproduktive system.  

Som gynekolog vil dine arbeidsoppgaver variere, men inkluderer typisk:  

  • Utføre gynekologiske undersøkelser og tester for å overvåke og behandle seksuelle helseproblemer 
  • Diagnostisere og behandle tilstander som påvirker kvinnens reproduktive organer. Dette inkluderer livmorhalskreft, endometriose og polycystisk ovariesyndrom.  
  • Foreskrive behandlinger, inkludert medisinering og hormonelle behandlinger 
  • Utføre kirurgiske inngrep, for eksempel keisersnitt  
  • Rådgivning om seksuell og reproduktiv helse, inkludert prevensjonsrådgivning 
  • Oppfølging av risikosvangerskap 
  • Hjelpe par som har problemer med å bli gravide 

Hvor jobber gynekologer? 

Gynekologer arbeider på sykehus eller ved private klinikker eller praksiser. Det er også mulig å jobbe ved offentlige kontorer, i humanitære organisasjoner eller innen forskning.  

Utdanning for å bli gynekolog 

For å bli gynekolog må du først gjennomføre en 6-årig profesjonsutdanning i medisin. Spesialiseringen for å bli gynekolog begynner først når du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. Spesialiseringen starter med 18 måneders turnustjeneste, hvor du jobber praktisk på sykehus og i kommunehelsetjenesten. Videre går du 5,5 år som lege i spesialisering i kvinnesykdommer og fødselshjelp. I løpet av spesialiseringen lærer du om de ulike undergruppene i gynekologi. Dette inkluderer infertilitet, obstetrikk, gynekologisk onkologi, fosterovervåking og generell gynekologi. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.  

Personlige egenskaper du behøver som gynekolog 

Gynekologyrket krever mer enn bare faglig kompetanse. Det er også essensielt å ha følgende personlige egenskaper:  

  • Forståelse og empati: for å kunne relatere til og støtte pasienter i sensitive situasjoner
  • Selvstendig: du vil ha mye ansvar og må ha evnen til å ta egne avgjørelser
  • Oppmerksom: ha et øye for detaljer, spesielt ved gjennomføring av undersøkelser og kirurgiske prosedyrer 
  • Nøyaktig: i diagnostisering og behandling
  • Kommunikasjonsevner: for å kunne forklare medisinske forhold og behandlinger tydelig og med medfølelse

Hva tjener en gynekolog? 

Vil du vite lønnen til en gynekolog? På vår jobb og lønn-seksjon finner du informasjon om gjennomsnittslønnen til gynekologer, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen til yrket.     

Se lønnen her

Kilder: utdanning.no, ssb.no, legeforeningen.no, spesialisthelsetjenesten.no

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser